drs. Lisanne van Nijnatten
Mijn grote passie en interesse voor hoogbegaafdheid, psychologie en onderwijs stamt al vanuit het begin van mijn schooltijd. Ik heb zelf enorm geluk gehad met onderwijs waar op een hele menselijke manier aandacht was voor hoogbegaafdheid. Ik mocht gewoon zijn wie ik was, dat was oké en er waren als vanzelfsprekend mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Naarmate ik ouder werd zag ik steeds meer slimme mensen in de knoop met zichzelf en ben ik zelf enorm tegen dingen aangelopen die ik later pas kon koppelen aan mijn hoogbegaafdheid. Tijdens mijn studie Kinder- & Jeugdpsychologie heb ik mij waar mogelijk gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en onderwijs. Zo kan ik mijn persoonlijke affiniteit combineren met een professionele achtergrond.
Inmiddels is dit uitgegroeid tot een ontzettend mooi bedrijf, waarin we een duidelijke, menselijke visie en werkwijze hebben rondom diagnostiek en behandeling bij hoogbegaafde mensen. Ik hecht veel waarde aan authenticiteit en probeer er altijd naartoe te werken om een plek te creëren waarin iemand authentiek zichzelf kan zijn. Deels door anderen iemand beter te laten begrijpen en zeker ook door een kind/volwassene te erkennen en zichzelf beter te laten begrijpen. Hoe groot mijn ambities ook zijn, de voldoening blijf ik echt halen uit persoonlijk afgestemd contact.
Recente activiteiten
- Kinder- & Jeugdpsycholoog binnen eigen praktijk Edu & ik
In chronologische volgorde was ik...
- Kinder- & Jeugdpsycholoog voor Slimpuls
- Vrijwilliger bij het Almeers Talentenlab
- Vaste schrijver voor Gezinspiratie.nl
- Vaste schrijver voor Gifted@248
- Docent aan de Universiteit Utrecht op het gebied van psychologische diagnostiek en wetenschappelijke onderzoeksmethoden
- Afgestudeerd psycholoog met afstudeeronderzoek over beelddenken en hoogbegaafdheid
- Psycholoog i.o. op een Orthopedagogisch Didactisch Centrum in Utrecht
- Vrijwilliger bij de Kindertelefoon Utrecht
- Begeleider op vakanties van Stichting Vakanties Autisme
- Tutor en tutorbegeleider bij begeleidingsbureau Evensmarter voor hoogbegaafde jongeren
drs. Inge te Linde
Mijn interesse in hoogbegaafdheid begon te groeien naarmate ik op de middelbare school in een klas terecht kwam die voor de helft bestond uit hoogbegaafde leerlingen en waarin iedereen zichzelf kon zijn met veel uiteenlopende interesses en eigenaardigheden. Iedereen had ook zijn eigen strubbelingen en toen ben ik me gaan afvragen waarom het onderwijs op VWO niveau niet aansloot bij de onderwijsbehoeften van een aantal leerlingen. Daarom ben ik me tijdens mijn studie orthopedagogiek gaan verdiepen in hoogbegaafdheid en het onderwijs. Tijdens mijn masterspecialisatie Gifted Education heb ik erg veel kennis opgedaan omtrent hoogbegaafdheid, maar ik wilde heel graag meer weten over de praktische kant in dit verhaal. Hoe kunnen leerlingen die erg slim, creatief, ruimdenkend en leergierig zijn op individueel niveau het beste geholpen worden wanneer zij binnen het onderwijssysteem niet/onvoldoende worden gezien. Op dit gebied hoop ik met Lisanne van Nijnatten veel kennis en ervaringen uit te wisselen zodat we deze leerlingen kunnen helpen op een manier die bij het kind past.
Recente activiteiten
- Orthopedagoog bij Edu & Ik
In chronologische volgorde was ik...
- Orthopedagoog i.o. op een Begaafdheidsprofielschool in Zutphen
- Orthopedagoog i.o. met als afstudeeronderzoek over hoogbegaafdheid en motivatie
- Overblijfkracht bij een kleutergroep op een basisschool in Nijmegen
- Huiswerkbegeleider in Nijmegen
drs. Foske de Kruijf
Als kind uit een onderwijzersgezin kon het haast niet anders, ook mijn interesse was al vroeg hoe kinderen leren en zich ontwikkelen. Mijn keuze voor Ontwikkelingspsychologie bleek een goede. Toch kriebelde het na enkele jaren werken. Ik ben een andere grote interesse gaan volgen, boeken en taal, en heb een tijd met veel plezier gewerkt als freelance redacteur van o.a. kinderboeken en psychologieboeken. Toen ik moeder werd van twee prachtige zoons, kreeg de ontwikkelingspsychologie veel meer betekenis. Mooi om nu van heel dichtbij te zien hoe kinderen zich ontwikkelen! N.a.v. wat zaken waar we met onze kinderen tegenaan liepen, ben ik me gaan verdiepen in hoogbegaafdheid en de gevoeligheden die daarmee vaak hand in hand gaan. Die bril gaf ons veel herkenning en aanknopingspunten. Dat gun ik elke ouder! Kinderen die heel slim én heel gevoelig zijn, hebben andere behoeftes qua opvoeding en onderwijs. Voor hen is het extra belangrijk om te werken vanuit authenticiteit, acceptatie, een coachende benadering vanuit verbinding. Voor zowel kinderen als volwassenen valt hierin een leven lang te leren. Ik denk en leer graag mee! Binnen Edu & ik lever ik dan ook graag een bijdrage aan meer kennis rondom hoogbegaafdheid en passend onderwijs voor ieder kind.
Recente activiteiten
- Ontwikkelingspsycholoog bij Edu & ik
In chronologische volgorde was ik...
- Freelance redacteur voor o.a. kinderboeken en psychologieboeken
- Redacteur i.o. bij Uitgeverij Nieuwezijds in Amsterdam
- Studentenmentor autismeproject Vrije Universiteit Amsterdam
- Huiswerkbegeleider in Amersfoort
- Psycholoog i.o. bij Onderwijshulpverlening Almere
Rieke Brinkman
Al vanaf jongs af aan heb ik grote interesse in de mensen om me heen en zat ik vol idealen om de wereld een prettige plek te maken voor iedereen.
Toen ik ouder werd, merkte ik dat ik veel dingen interessant vond, maar dat mensen altijd een puzzel en een uitdaging bleven en heb er daarom voor gekozen om de SPH te doen. Jarenlang heb ik met kinderen en jongeren met gedragsproblemen gewerkt. Enorm leuk en uitdagend! Maar ik merkte wel dat de manier van werken binnen de zorg niet bij mij paste. Ik vind het belangrijk om iemand ruimte te geven voor autonomie en iemand in zijn kracht te zetten en daar was in mijn ogen vaak te weinig ruimte voor. Na een aantal jaren ben ik daarom op zoek gegaan naar wat dan wel bij me paste.
Ondertussen waren we ook bezig met een zoektocht voor onze zoons, die op school steeds ongelukkiger werden. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat hoogbegaafdheid hierin een grote rol speelde had ik mijn focus gevonden. Ik kan zo genieten van de nieuwsgierigheid, gevoeligheid, passie en vraag naar autonomie van hoogbegaafde mensen! Tijdens mijn opleiding psychologie ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om me op dit gebied te specialiseren om zo voor meer hoogbegaafde mensen een mooi plekje op de wereld te kunnen creëren. De visie binnen Edu & Ik sluit helemaal aan bij wat ik denk dat belangrijk is voor hoogbegaafde mensen en ik hoop er een bijdrage te kunnen leveren om alle creatieve, nieuwsgierige, passievolle mensen die ik daar tegen kom een passende plek op de wereld te geven.
Recente activiteit
- Psycholoog i.o. bij Edu & Ik
- ZZP-er, o.a. begeleiding van hoogbegaafde mensen in de psychiatrie en jeugdzorg
In chronologische volgorde was/gaf ik…
- Taalles aan Syrische vluchtelingen
- Vrijwilliger bij de plustorens en technieklessen op Basisschool de Brug in IJsselstein
- Ambulant begeleider voor ouders met opvoedproblemen bij de SGJ in Dordrecht
- Begeleider van kinderen en jongeren met gedragsproblemen bij Bartiméus in Zeist
- Vrijwilliger bij vakantiekampen
Saakje de Jong, MSc.
Een sterke compassie voor minderbedeelden, zoals kinderen in ontwikkelingslanden, kenmerkte mij in mijn kindertijd. In mijn studie orthopedagogiek specialiseerde ik me in het onderwijs en werden mijn ogen geopend voor groepen mensen in Nederland, die ‘minder bedeeld’ zijn op andere gebieden, zoals aandacht en zorg in het onderwijs. Met name de positie van hoogbegaafde kinderen in het onderwijs viel mij hierin op als schrijnend. De gedachte dat een heel slim kind helemaal geen ondersteuning nodig heeft, heeft lang geheerst. Hoewel de meeste mensen daar nu op terugkomen, is vaak onbekend wat voor ondersteuning dan wel nodig is. Ook als docent op het gymnasium heb ik om me heen gezien en zelf ervaren hoe een gebrek aan tijd en informatie de goede wil om het juiste voor alle leerlingen te doen in de weg kan staan.
Voor mij is het een roeping om de mensen die om een hoogbegaafd kind heen staan te kunnen voorzien van informatie. Theoretische informatie om een kind beter te kunnen begrijpen, maar ook praktische tips om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Hiernaast aan een hoogbegaafd kind zelf, om zichzelf beter te begrijpen en te waarderen. Hierbij blijf ik me steeds verwonderen over allerlei scherpe observaties en creatieve gedachtesprongen die hoogbegaafde kinderen kunnen hebben.
Recente activiteiten
- Orthopedagoog bij Edu & Ik
In chronologische volgorde was ik
- Junior projectleider digitaal materiaal bij schoolboeken Grieks en Latijn
- Docent Grieks en Latijn op OBS Winkler Prins, mentor, lid van het zorgteam, coördinator hoogbegaafdheid.
- Orthopedagoog i.o. bij VCPO Noord Groningen en C.P.O Noordkwartier
- Vrijwilliger bij INLIA om ondersteuning te bieden aan statusloze vluchtelingen met kinderen
- Medewerker tussenschoolse opvang
- Vrijwillig begeleider van kinderen met dyslexie en autisme bij basisschool ’t Klimop
Ingeborg Dost, MSc.
Als kind was ik al geïnteresseerd in films waarin het hoofdpersonage geen makkelijke jeugd had. Ik voelde me betrokken bij zijn/haar verhaal. Naarmate ik ouder werd, intrigeerde mij de invloed van persoonlijkheid en omgevingsfactoren op de gebeurtenissen steeds meer. Sindsdien ben ik mij er bewust van dat verschillende mensen verschillende perspectieven hebben op een situatie en dat dit ook van invloed is op hoe een situatie wordt aangepakt. Daarom vind ik het in mijn werk belangrijk om samen te werken met alle betrokken partijen en samen tot een plan van aanpak te komen.
Toen ik meer leerde over hoogbegaafdheid, ontdekte ik dat er al redelijk veel kennis is vergaard over dit onderwerp. Wel kreeg ik het idee dat veel mensen nog aan het zoeken zijn naar wat er nu écht belangrijk is in de begeleiding van hoogbegaafden. Ik merkte ook dat er nog veel vooroordelen bestaan rondom hoogbegaafdheid, iets wat begeleiding in de weg kan staan. Ik werd nieuwsgierig naar wat hoogbegaafden én hun omgeving nodig hebben om goed te kunnen functioneren en wat ik hierin zou kunnen betekenen. Van het werk bij Edu&ik word ik enthousiast, omdat ik met veel verschillende mensen in contact kom en ik een grote variatie aan vragen en behoeften voorbij zie komen. Ik vind het leuk hierin mijn bijdrage te kunnen leveren.
Recente activiteiten
- Orthopedagoog bij Edu & ik
In chronologische volgorde was ik…
- Orthopedagoog bij Opdidakt B.V.
- Orthopedagoog i.o. bij Corderius College in Amersfoort
- Vrijwilliger ouderparticipatiecrèche De Krakeling
- Huiswerkbegeleider bij Tutoryou
drs. Moniek van de Ruit
Sinds augustus 2018 ben ik werkzaam op de administratie bij Edu&Ik. Zorgvuldigheid en betrokkenheid heb ik bij alles wat ik doe hoog in het vaandel staan. Ik streef ernaar zowel mijn collega’s als onze cliënten (en hun ouders) waar mogelijk te ontzorgen. Ik zorg voor de planning, de communicatie daaromheen, voor allerhande fysieke randvoorwaarden – en waar nodig voor een reality check.
Hiervoor was ik werkzaam in het voortgezet onderwijs en in de huiswerkbegeleiding. Hoewel dat lange tijd leuk en uitdagend werk was, merkte ik dat ik na een tijdje voornamelijk nog politie-agent aan het spelen was. Ik leek eerder afbreuk te doen aan de autonomie van kinderen en jongeren, dan dat ik hen hielp een zelfstandig mens te worden. Inmiddels heb ik zelf drie kinderen en vind ik het belang van autonomie alleen maar groter – al is het alleen maar zodat ik dan zelf wat minder boterhammen hoef te smeren.
Recente activiteiten
- Office Manager bij Edu&Ik
- Huishoudster, kok, en PA voor een liefdevol doch kritisch publiek van drie
In chronologische volgorde was ik
- Servicemedewerker bij een bouwmarkt
- Administratief medewerker bij een huiswerkbegeleidingsinstituut
- Supervisor bij een huiswerkbegeleidingsinstituut
- Docent geschiedenis in het VO